Att spegla det jag gillar.

Så kom det då en individ.. en 'förbiflygare'..

***

Och då är det min 'första' Tornseglare som flög förbi ikväll vid 20:30.. Det var inte någon av de individer som bor här under takplåtarna i kvarteret, det var en 'förbiflygare' som drog vidare mot just sitt mål på lite höjd.. Men det kändes ändå som en 'förtrupp/spanare' till de som kommer just hit inom kort.. Kanske redan imorgon? Idag är det tidigaste jag sett en Tornseglare här, och det är fyra dagar tidigare än 'genomsnittsdatumet' för deras ankomst som är 20:e maj. Kommer de som bor här tre dagar tidigare så kommer dom imorgon, chansen finns och jag lär hålla utkik från balkongen både vid frukosten och middagen imorgon.. Kul om det nu finns tillräckligt med insekter i luften så att dom kommer redan imorgon!

Joakim Öhrn skrev till mig att dom redan nu hade dom kring Läckö Slott, och jag såg på 'Artportalen' att de redan för ett par dagar sen fanns på Öland.. Så där har dom också fått sommaren 'bekräftad' nu.. Och jag får se kvällens enstaka individ som en bekräftelse på att sommaren nu har anlänt också hit fullt ut! Nu kommer det ingen mer 'flyttfågelart' hit, när Tornseglarna har kommit så är sommaren här, punkt!

Kvällens enstaka individ här fotat med Z50 + ZDX 24 mm. som då blir ett 36 mm. med den kameran.

Man kan ju inte bara ha blå himmel som bakgrund, det blir lite trist..

Skickar också med några opublicerade 'suddbilder' från förra sommarens bildskörd.. Om ni inte ser dom så är det de suddiga mörka fläckarna..

Man får väl tillstå att Tornseglarna ändå är här nu, även om den första flög förbi.. Sommaren har kommit och även blivit godkänd av Tornseglarna.. Då är det på riktigt!     Tack för mig!

Inlagt 2024-05-16 22:55 | Läst 280 ggr. | Permalink
Kul att de är på gång. Kom ihåg en gång när jag var vid Möllehässle och tornseglarna skulle ner och dricka i en liten damm där, och de cirkulerade runt mig kanske 5-20m bort och jag försökte fånga någon på bild med ett tele 😊. Kommer inte ihåg hur det gick men lätt var det inte iaf, får kanske gräva i historien och se om jag fick någon bild
Svar från ehrsa 2024-05-17 11:10
Hej! Peter. Visst är det kul att se dom, de levererar verkligen en bekräftelse på att sommaren nu är här, dom stänger liksom grinden efter sig eftersom de är sist anlända art, vad gäller våra (normala) flyttfåglar! Spännande att du också sett dom 'skopa' vatten från en damm, jag hade en sån damm på andra sidan Årstaviken här där dom gjorde samma manöver, som jag även lyckades fota, men det var knepigt minst sagt.. Det går snabbt även då! Sen har jag sett ibland på 'mina' häckande Tornseglare att dom då och då har en onaturligt svullen kräva vid inflygningen mot bona, som en liten bula, och förmodat då att dom ibland har krävan fylld med vatten till ungarna.. Och det har varit just när det råkar vara sol och värmebölja, inte annars! Har även på bild sett att dom har en 'svullen' kräva när dom precis hämtat vatten i 'pölen'.. En pöl som inte längre finns kvar, sen några år tyvärr.. Där ska byggas en massa nya bostäder, men just nu ligger byggandet på is för de dåliga tiderna för att bygga bostäder.. Det blir en ny och större pöl där när allt är klart, men när är det det..? Tack!
Hälsn!

Länk: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/hur-slacker-tornseglare-sin-torst.htm
pdahlen 2024-05-17 19:20
Hittade min gamla blogg med tornseglare, gick ju faktiskt över förväntan fastän de var så nära

https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/mollehassle-tur-2-svalor-o-tornseglare.htm
Svar från ehrsa 2024-05-18 17:57
Minns din blogg om Tornseglarna, tycker det är ruskigt fina bilder, med härliga och ovanliga bakgrunder för Tornseglare! Bättre blir det nog inte är känslan! Tornseglare OCH Gravand känns ju exotiskt.. Jag har ju inga såna miljöer tyvärr.. Kan själv ibland undra om jag inte tog bättre bilder förr.. Men med 'nya' Z zoomen så blev känslan bättre igen, den levererar fint!
Hälsn!
För en stund sedan satt jag på min baksida och drack mitt morgonkaffe. (18/5) Plötsligt hör jag tornseglarens läte snabbt dra förbi. Om det var din seglare som kom förbi låter jag vara osagt. Jag bor 18, 20 mil längre norrut. Kom naturligtvis att tänka på dig och dina årliga observationer på tornseglare. När jag slår på datorn så ser jag att det är ett aktuellt ämne för dagen. Vi brukar ha flera par häckande under takpannorna i vår område. Tycker ändå att det minskat i antal under sista åren men det kan bero på att man nätat en del lämpliga häckningsplatser. Det finns människor som stör sig på allt. Skarvar, måsar och t.o.m. tornseglare.
MVH. Sten
Svar från ehrsa 2024-05-17 11:40
Hej! Sten. Vad roligt att du också har sett dom komma nu, Gissar att ditt datum 18/5 ska vara 17/5 så klart.. Norges nationaldag förresten, grattis till dom! Tror att förflyttningen norrut för Tornseglarna går snabbt nu i det fina vädret, och som då tydligen har genererat 'tillräckligt' med insekter.. Annars fungerar det ju inte för dom! En härlig tid som börjar nu och fortsätter varje dag med sin 'flygshow', sen brukar dom ta med sig sommaren och dra söderut i mitten på augusti..

Jag kan också tycka att Tornseglarna har minskat något, det finns 'exakta' platser synliga från min lägenhet som inte besattes för häckning förra sommaren, som exempel.. Känslan för mig är att det kanske var 2/3 delar av tidigare mängd Tornseglare på den flock som dagligen drar förbi här jämfört med förr, och speciellt på kvällarna.. Sen vet jag också att många arter har troligen någon slags 'cykel' på sin population, den går upp och sedan ner sett över en längre tid, i så fall så är vi nog i en cykel som gått ner nu, eller är på väg ner ännu mer..? Eller är det nått annat som påverkat dom, förändrat klimat kanske..? Annan påverkan som finns i deras vinterkvarter kanske..? Därför känns det ändå så skönt att dom i stort sett håller sin normala ankomsttid ändå, tack för det! Allt annat är så konstigt i världen nu för tiden, men härligt ändå att Tornseglarna gör som dom brukar göra.. att flyga som dårar förbi min balkong med viss regelbundenhet i nästan 3 månader.. Fast idag har jag inte sett nån hittills, väntar fortfarande på att 'min' grupp ska visa sig, och det kan absolut bli senare idag.. Tack! Hälsn!
Sten Björklund 2024-05-17 12:28
Jag hade hög feber igår/i natt och det var kanske svårt att hålla reda på alla siffror. 17 ska det naturligtvis var. Har sett dom flera gånger under förmiddagen. Några på hög höjd men även någon mellan hustaken inne på gården. Både blommor och fåglar har helt klart cykler som påverkar tillgången.
Sten
Jag har sett att de rapporterats i Artportalen för Uppland men ännu inte sett eller hört någon. Jag ser fram emot ett par kvällar under helgen då vi kan sitta ute och förhoppningsvis se/höra dem.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-05-17 17:41
Hej! Lena. Ja, nu går det fort för Tornseglarna att sprida sig norröver, så länge som inget lågtryck med kyla och regn möter dom så bromsas dom knappt något alls, dessutom är det väl rätt mycket mer 'ljustimmar' på ett dygn norröver, det gynnar säkert insektslivet och därmed Tornseglarna.. Själv har jag inte sett eller hört någon idag hittills.. men kvällen är inte över det är då dom ofta brukar visa sig bäst här! Härligt med 'sommarbekräftelsen' igår kväll i alla fall, även om det var en enstaka 'förbiflygare'.. Känns också som man kan slappna av nu, alla fåglar har kommit.. Tack!
Hälsn!
Kul Jan att du fick se en förbipasserande tornseglare :)
Den här helgen har du dina egna hos dig, garanterat!

Mvh Öhrn
Svar från ehrsa 2024-05-17 17:45
Hej! Joakim. Ja, den där 'spanaren' som passerade här igår kväll var trevligt, idag har jag inte sett eller hört någon hittills, men det är nu på kvällen man brukar se dom bäst, så jag håller fortsatt koll.. 👀 Tack!
Hälsn!
Liten uppföljning på ankomstdatumet för Tornseglarna!

Idag lördag 18/5 10:30 så tycks de Tornseglare som 'bor här' ha anlänt, sett vid frukosten på balkongen.. En liten grupp på 5 individer cirklade plötsligt runt här i omgivningen och verkade kolla in 'läget', även nyss (12:00) så fanns dom kvar.. Så dessa individer var inga 'förbiflygare'..

Och hade det inte varit 'skottår' i år när februari förlängdes med en dag, så hade dagens datum varit 19/5 istället för 18/5.. Vilket gör att 'mediandatum' (medel) för deras ankomst som är 20/5 fortsatt stämmer rätt så bra.. Detta noterat under drygt 10 år tillbaks i alla fall! Och Tornseglarna verkar vara väldigt bra med sin 'inre' karta, kalender och klocka.. Hälsn!
Lena Holm 2024-05-18 12:19
Jag kan meddela att vi hörde vår första tornseglare över Knivsta på förmiddagen idag.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-05-18 12:23
He he, vad kul! Tack för den infon och grattis till sommaren.. då har den blivit bekräftad! 😎 Deras ofta hiskeliga förbiflygningar dom visar upp i grupp här brukar ta ett par veckor innan det börjar, dom måste nog ha kommit igång med sin häckning först.. Stort tack!
Hälsn!
pdahlen 2024-05-18 16:23
Det är så varmt just nu så man behöver inte tornseglaren för att konfirmera sommaren. De är ju väldigt punktliga, de tidiga flyttfåglarna kom ju två veckor tidigare än normalt men tornseglaren verkar ha bättre koll
Svar från ehrsa 2024-05-18 17:41
Hej! Peter. Det räcker inte med att det bara är varmt för att det ska räknas som sommar.. tycker jag! Det kan det ju vara redan i april vissa år.. För att Tornseglarna ska komma så måste det ha varit sommartemperaturer en viss tid så att insekter 'till lufthavet' har utvecklats i tillräcklig mängd, sen kommer då Tornseglarna och bekräftar att det blivit 'riktig' sommar.. Och inte bara 'sommarvarmt' på marknivån! Och sist anländer då Tornseglarna bland flyttfåglarna för att bekräfta detta.. Allt hänger ihop! Våren var ju kall en längre period, men blev varm de sista veckorna som fick igång insektslivet, så där hade Tornseglarna lite tur, och även jag.. Det 'diffar' egentligen bara en dag på deras ankomst jämfört med 'medel-datumet', dom kom en dag tidigare i år, även om 'skottåret' gör att det rent 'siffermässigt' visar att dom är två dagar tidigare, men det beror på skottåret.. Och det gillar man ju! 😎
Hälsn!
Det blir ju lite av tornseglarfart i suddbilder. Har inte sett dem över huset ännu hemma.
Svar från ehrsa 2024-05-19 19:22
Hej! Stefan. Konstigt att du inte sett nån Tornseglare än, dom finns säkert en bit upp även i 'nedre' Norrland redan, bara det finns insekter i luften så.. Här har jag sett dom även idag, men inte fler än kanske 5 individer, vi får se hur det fyller på mer framöver? 10 individer borde man framöver kunna se samtidigt då och då, en del antyder ju att de kanske blivit färre, vi får se! Alla arter har ju lite nedgång i populationen då och då, och sedan går det ju gå upp igen beroende på hur häckningen lyckats, det är svårt att dra några slutsatser än, men det är väldigt trevligt att se dom dagligen igen!

Upptäckte förra säsongen att det kan bli rätt så bra bilder om man fotar dom med lite längre slutartider, så att det blir lite 'suddbilder'! Det ger verkligen en känsla av fart, vilket dom också är extra bra på.. Gäller bara att nånting i den färdiga bilden har något som känns skarpt! Det kan vara en 'linje' i bakgrunden, eller en skarp linje på en vinge på den annars suddiga Tornseglaren eller nått annat.. Eftersom jag har många chanser till bilder under hela sommaren, så är det enkelt att testa olika varianter, och så lär det bli även den här sommaren! Tack!
Hälsn!
Vibybo 2024-05-19 20:01
Hej Jan, jag brukar inte se dem ännu här hemma, lite märkligt kanske, men med tiden blir det några familjer av dem, då finns de lite överallt.